Deli z drugimi

Ali naj po poroki odpreva skupni bančni račun?

nevesta zenin skupni bancni racun

Vse, kar morata vedeti o skupnih financah. Bosta po poroki odprla skupni bančni račun? Vse kar rabiš vedeti najdeš v nadaljevanju!

Datum poroke se vztrajno bliža in vidva ne bi mogla biti bolj zaposlena s pripravami na vajin veliki dan. Vseeno je pametno, da si vzameta čas za pogovor o svojem življenju po poroki. Del tega so tudi skupne finance in ena izmed najbolj priljubljenih odločitev, ki jo v tej smeri naredijo mladoporočenci, je odprtje skupnega bančnega računa. Če si delita že vse drugo, zakaj ne bi tudi financ? Je to res najboljša izbira za vaju s partnerjem? Preden sprejmeta kakršno koli končno odločitev, morata upoštevati nekaj osnovnih pravil.

Skupni bančni račun je prava odločitev za vaju, če …

… sta se že pogovarjala o financah.

Denar je za mnogo ljudi občutljiva tema, zato iskren pogovor o vajini finančni situaciji ne bo ravno najbolj preprosta reč. Ne glede na to se je o denarju pametno pogovoriti še pred poroko. Veliko parov nima pojma o medsebojnem finančnem stanju, kar lahko pozneje privede do neprijetnih presenečenj. Če razmišljaš o odprtju skupnega bančnega računa, začni pogovor s partnerjem. Najprej preglejta svoji plači, nato pa se podrobno pogovorita še o svojem preostalem premoženju, morebitnih kreditih in podobnem.

… razmišljata o stvareh kot o vajinih in ne o mojih in tvojih.

Z bodočim možem si delita tako rekoč vse. Preden odpreta skupni bančni račun, se prepričajta, da bosta znala sodelovati tudi pri finančnih zadevah. Nekateri mladoporočenci sprva prejmejo denar na svoj osebni račun, nato pa preostanek nakažejo na skupnega. Ta pristop se pogosto izkaže za napačnega, saj se lahko hitro vname prepir glede količine denarja, ki jo prispeva vsak. Zato raje svoji plači že takoj nakažita na vajin skupni račun in s tem denarjem plačajta hrano, položnice in ostalo. Dogovorita se tudi o količini denarja, ki jo lahko vsak porabi v določenem časovnem obdobju. Po poroki ni nič več mojega in tvojega prihodka, ampak samo še najin prihodek. Vseeno ni nič narobe, če ima vsak zraven tudi svoj osebni račun.

… imata skupne finančne cilje.

Če sta se že odločila, da bosta skupaj varčevala denar za neko prihodnjo investicijo (recimo za nakup hiše), vama bo skupni bančni račun pri tem samo pomagal. Dosti lažje je recimo preveriti, koliko denarja sta privarčevala, če je ta na enem samem računu. Ker oba sodelujeta pri vlaganju, si delita tudi odgovornost za uspeh računa. Najbolj pomembno je to, da se bosta zaradi skupnega bančnega računa s partnerjem veliko lažje pogovarjala o denarju.

nevesta zenin stetje denarja izracuni

Skupni bančni račun morda ni za vaju, če …

… se vajini mnenji o porabi denarja močno razlikujeta.

Denar je pri mnogih poročenih parih razlog za prepir, zato vaju prerekanje zaradi vsakega dviga gotovine na dolgi rok ne bo privedlo nikamor. Če sta pripravljena sprejeti izziv, se pred odprtjem skupnega računa pogovorita o upravljanju s financami (še posebej, če je eden od vaju dosti bolj varčen). Sklenita nek kompromis, če pa pri tem res nista uspešna, poiščita pomoč zakonskega svetovalca.

… sta vajini premoženji povsem različni.

Če ima eden izmed vaju veliko večje premoženje, je morda smiselno, da obdržita ločena računa. To vaju bo zaščitilo, če se zgodi nekaj nepričakovanega (recimo, če enega izmed vaju tožijo). Bodita še posebej previdna, če si lastništvo premoženja delita z drugimi družinskimi člani ali poslovnimi partnerji. Preden združita svoje finance, jih o tem obvezno obvestita, da se bodo lahko prilagodili.

Te zanima kako učinkovito ravnati s poročnimi financami? Preberi si članek Poročni proračun: Kako najbolj učinkovito plačati svojo poroko?

nevesta zenin skupni bancni racun