Deli z drugimi

8 pomembnih stvari, ki lahko uničijo vajin zakon

raztrgana slika para par

Tudi najmočnejši in najboljši zakoni imajo svoje probleme. Razlika med trdnim, večnim zakonom in kratkotrajno zvezo leži v nekaj ključnih komponentah uspešne zveze. Spodaj naštevamo najpogostejše napake v zvezi, ki jih lahko storijo partnerji, kako se jim izogniti in tako še okrepiti vajin zakon.

Partner ni na prvem mestu

Ko sta poročena, začnita postavljati drug drugega na prvo mesto. S tem ne mislimo na to, da sta zlepljena drug na drugega. Namesto tega, misli o svoji zakonski zvezi in obveznostih do nje kot sistem pregleda in ravnotežja. Če opaziš, da ves čas porabiš na delu in tekanju za otroki, si nemudoma vzemi čas za premislek. Prepričaj se, da so skupaj preživljeni trenutki dejansko kvalitetno izkoriščeni in da presegajo čas preživet na kavču po napornem dnevu. Nočni zmenek se mogoče sliši pocukrano, a naredi svoj trik.

Slaba komunikacija

Pomembno je čim prej povedati stvari, ki te zmotijo in ne čakati na zadnji trenutek. V nasprotnem primeru ustvarjaš recept za nezadovoljstvo in prepire, ki te bodo spravili v jok zaradi najmanjših stvari. Tekmovanje vreščanja ali nedostopnosti in zavračanje pogovora so enako nezdravi načini reševanja sporov. Naučita se pogovarjati o razočaranjih brez obtoževanja partnerja. Le tako bosta razrešila nastajajoče konflikte sproti in učinkovito.

par neposlusanje slaba komunikacija vajin zakon
Slaba komunikacija

Hranjenje skrivnosti uničuje vajin zakon

Izpostavi pomembnost pogovarjanja o dnevu in vsakodnevnih skrbeh, ne glede na to kako nedolžne so. Morda si nezadovoljna, da nisi dobila promocije, ki si si jo tako želela in se sedaj počutiš krivo, ker si sama pozdravila svojo dušo s terapijo in pogovorom z drugimi. Obveščanje svoje mame o tvojem zapravljanju v trgovini je nezdravo in lahko postane navada. Te ne bi ranilo, ko bi izvedela, da ti tvoj partner prikriva skrivnosti in govori majhne bele laži?

Zveza je zgrajena na zaupanju in če ne moreta prevzeti odgovornosti za tisto minimalno, bo še toliko težje zbrati pogum in se lotiti resnih pogovorov ter reševati pomembne probleme, ki se pretihotapijo v vajin zakon.

Slabe omejitve, ko pride do družine in prijateljev

Družino in prijatelje vključimo v naše okolje ob primernem času in kraju ter se ne smejo prikrasti v vajino skupno življenje. Pomisli: invazivna mama, ki se trikrat na teden nepričakovano prikaže na vajini večerji ali vsiljiv par, ki obožuje skupna kosila vsak konec tedna. Čeprav so tako družina kot prijatelji izjemno pomembni, če se kateri izmed vaju počuti že klavstrofobično ali neprijetno je čas, da se naučita reči NE navdušenim in zagnanim gostom.

Še več, minimizirajta pogovore o vajinem privatnem življenju izven zakona. Mamljivo si je dati duška in par stvari spraviti z duše, a poslušalci hitro naredijo iz muhe slona. Nočeš, da bi si tvoja mama ustvarila napačno predstavo o tvojem možu, kako te zanemarja samo zato, ker je nekajkrat ostal dlje časa v službi ali pa šel na pijačo s prijatelji. Zato pazi kaj in kako poveš stvari. Nekatere je bolje zadržati zase.

hranjenje skrivnosti tisina prekrivanje ust
Hranjenje skrivnosti

Nikoli se ne opravičita ali priznata, da sta se zmotila

Film Love Story je koncept »ljubezen pomeni, da se ne rabiš nikoli opravičiti« peljal popolnoma predaleč. Vsi smo odrasle in odgovorne osebe od katerih se pričakuje, da prevzamemo odgovornost za svojo napako. Če narediš nekaj narobe ali nekoga nenamerno prizadeneš, je pričakovano opravičilo. Nedvomno je lažje, da si izmisliš par izgovorov za svoj slab odnos in obnašanje, ali huje, obrneš situacijo in okriviš drugo osebo. A nismo več v vrtcu in čas je, da prevzameš krivdo za svoje napake in se opravičiš.

Mogoče je res, da te tvoj partner pozna in bo vedel, da stvari niso bile tako mišljene ali namerne, a tudi tvoj partner je le človek, ki se bo težko v nedogled spominjal razloge za tvoje obnašanje. Velikokrat te bo razumel in stal ob tvoji strani, a občasno opravičilo in priznanje napake bo sigurno svež vetrc v vajinem zakonu. Če boš priznala svojo napako, te zaradi tega ne bo imel nič manj raje, bo pa njegova ljubezen do tebe rasla.

Ne pokažeta hvaležnosti

Zahvali se za stvari, za katere poskrbi tvoj mož, tudi če so samoumevno pričakovane od njega (ahem, moška opravila). Hvaležnost vaju bo daleč popeljala, še posebej v primeru ko eden od vaju dela nekaj dolgočasnega ali nadležnega, kot na primer plačevanje davkov. Tudi če tvoj partner obožuje košenje trave, ne podcenjuj moči kazanja hvaležnosti za popolno pokošeno travo.

par jezna punca fant medvedek darilo
Jezna žena

Ljubosumje

Obstaja velika razlika med povpraševanjem o njegovem dnevu in zasliševanju o vsakem trenutku, ko ni s teboj. Ko tvoj mož omeni, da je podjetje zaposlilo novo računovodkinjo, naj se tvoje prvo vprašanje ne nanaša na njen izgled. Ne sprašuj ga ali je lepa. Vsi imamo svoje negotovosti, ampak neprestano ljubosumno vedenje in manipulativni komentarji ustvarijo očitne razpoke v vajinem razmerju. Izkaži mu zaupanje, za to te bo še bolj spoštoval in cenil vajin zakon.

Izogibanje profesionalni pomoči

V zakonu včasih ne bosta morala vseh problemov rešiti sama. A zaradi tega ne mislita, da to pomeni konec za vajin zakon, preden mu ponudita pošteno priložnost! Poskusita rešiti svoje probleme s profesionalnim zakonskim terapevtom.

Visoko kvalificiran strokovnjak, ki je skozi svojo prakso videl mnoge scenarije lahko poda koristne nasvete in vama pomaga bolje razumeti partnerjev pogled na situacijo. Hitreje poiščeta pomoč, bolje bosta rešila svoje probleme.

Pomisli na terapevta, kot na zobozdravnika, ki skrbi za zdravje tvojih zob. Majhno luknjico lahko popraviš hitro, brez bolečin in brez večje škode, medtem ko je zdravljenje zobnega kanala popolnoma drugačna zgodba.

par kreganje zakonska terapija
Zakonska terapija