Deli z drugimi

Poročni prstan: 11 nasvetov za izbiro popolnega

zenin-zarocni-prstan-poroka-presenecenje

Če tvojo roko krasi zaročni prstan, potem je zdaj čas še za izbiro poročnih prstanov. Da bi lažje izbrala poročni prstan, ki ti bo enako všeč tudi po več letih zakona, imamo zate nekaj nasvetov.

1. Naredi ožji izbor prstanov

Platina ali zlato, diamanti ali dragi kamni: izbire je ogromno, a kar brez panike. Za izbiro si vzemi čas. Začni s stilom: si si zamislila preprost poročni prstan ali takšnega z okraski? Bi rada, da bi bil tvoj poročni prstan iz iste kovine kot zaročni? Si želiš, da bi se tvoj prstan ujemal s partnerjevim?

Preden se odpravita po nakupih, najprej sama pri sebi odgovori na ta vprašanja, saj boš tako bolje vedela, kaj pravzaprav iščeš.

2. Ali lahko zaročni in poročni prstan kupujem hkrati?

Če si želiš, da bi te tvoj partner presenetil z zaročnim prstanom, potem ta opcija najbrž ni zate. Vseeno je dobro vedeti, kakšni poročni prstan bi pristajal k tvojemu zaročnemu prstanu, še posebej, če ju nameravaš nositi na istem prstu.

Edinstvenemu zaročnemu prstanu bo bolj pristajal čisto enostaven poročni prstan brez dodatnih okraskov in obratno: če je tvoj zaročni prstan preprost, izberi poročnega, ki ga bo krasilo nekaj diamantov ali dragih kamnov. Nekateri zlatarji lahko zate tudi naredijo oba prstana hkrati.

nevesta trgovine porocni prstan

3. Z iskanjem prstanov pričnita zgodaj

Ko dobiš neko osnovno idejo o izgledu tvojega prstana, je čas za najbolj zabaven del: pomerjanje! Z nakupovanjem začnita vsaj dva do tri mesece pred poročnim dnem. Potrebovala bosta čas za brskanje po zlatarnah, raziskovanje cen in ponovni ogled prstanov, ki so vama padli v oko.

Če si želita po meri narejena prstana, bosta za celoten nakup najbrž potrebovala še več časa. In zapomni si: izdelava dodatkov, kot je recimo gravura, lahko traja še dodaten mesec.

4. Preverita oznake izdelkov

To velja za ves nakit iz plemenitih kovin, ne samo za poročni prstan. Prepričajta se, da ima prstan na notranji strani dve oznaki: znak dobavitelja in znak čistine (to je dokaz, da je kovina res tiste kvalitete, ki vama jo je zlatar zagotovil).

draguljar-zlatar-kakovost-porocni-prstan

5. Ni nujno, da se prstana ujemata

Ne obremenjuj se, če je tebi všeč platina in tvojemu partnerju rumeno zlato. Ni nujno, da se odločita za isto kovino ali celo isti slog. Pomembno je, da vsak izbere prstan po svojem okusu. Lahko tudi naredita kompromis in izbereta prstana, ki sta preplet dveh različnih kovin.

6. Postavita proračun za poročni prstan

Cena prstana je odvisna od prodajalca, a znajo biti že običajni prstani iz 14 karatnega zlata ali platine precej dragi. Če nameravata vključiti še kakšen dodatek, recimo diamante ali gravuro, bo moral biti vajin proračun še nekoliko višji.

Na ceno graviranja običajno vpliva število znakov, pisava in način gravure (ročno graviranje je ponavadi dražje od strojnega).

zenin porocni prstan poroka

7. Poskusi nekaj drugačnega

Mogoče si si zamislila prepleteni prstan v rožnatem zlatu, a naj te to pri obisku zlatarne ne omeji. Pomeri tudi kaj nepričakovanega. Pogovori se z zlatarjem in mu zaupaj svoje želje, on ti bo dal nekaj predlogov. Nikoli ne veš, mogoče boš na koncu izbrala ravno poročni prstan, ki ti trenutno ni všeč.

8. V mislih imej svoj življenjski stil

Zapomni si, da boš ta prstan nosila vsak dan, zato izberi takega, ki te ne bo oviral pri vsakodnevnih aktivnostih. Če si strastna športnica ali igraš glasbeni inštrument, potem je najbolj smiselna izbira zate ožji prstan z zaobljenimi robovi.

Če delaš z rokami, se poskusi izogniti prstanom s kamenčki (ki lahko izpadejo) ali vdolbinami (kjer se lahko nabira umazanija). Če pa si zelo aktivna, se odloči za platino, ki je še posebej trpežna.

nevesta zivljenjski stil porocni prstan ovira

9. Izberita pravo velikost

Večina ljudi svoj poročni prstan nosi neprestano: poleti, pozimi, med telovadbo, nosečnostjo … Prsti se v teh primerih skrčijo oz. razširijo, zato pojdi po nakupih, ko si mirna in ko je tvoja telesna temperatura normalna.

Da bi izbrala pravo velikost, končne odločitve ne smeš sprejeti zgodaj zjutraj, takoj po telovadbi ali ko ti je zelo vroče oziroma te zebe.

10. Pomisli tudi na vzdrževanje

Da bi tvoj poročni prstan z diamanti ali dragimi kamni ostal sijoč, bo potrebno redno čiščenje. Morala ga boš namakati v mlačni milnati vodi, nežno zdrgniti z mehko zobno ščetko (vendar previdno, saj bi se lahko kamni zaradi prevelikega pritiska razrahljali in izpadli), izprati in nato še popivnati z mehko krpo brez kosmov.

Se ti ta postopek zdi preveč zahteven? Potem je mogoče boljše, če izbereš bolj enostaven prstan iz zlata ali platine. Čiščenje je veliko bolj preprosto: prstan samo spoliraš z mehko krpo brez kosmov (učinkovita je krpica iz semiša).

poroka porocni prstan zenin nevesta

11. Razmišljaj na dolgi rok

Nič ni narobe, če pri izbiri slediš trendom, vendar moraš vseeno pomisliti na to, da boš ta prstan nosila še kakšnih štirideset let. Vseeno se ti ni treba preveč obremenjevati: prstan lahko pozneje še vedno spremeniš (mu recimo dodaš diamante). Za to se lahko odločita ob posebni obletnici poroke.

Preveri čudovito ponudbo zlatarjev in najdi svoj sanjski poročni prstan tukaj.